Εξωσωματική γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η σύλληψη γίνεται στο εργαστήριο αντί της σάλπιγγας, όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά της.
Τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι τα εξής :
Διέγερση και παρακολούθηση της ωοθήκης
Ωοληψία
Λήψη δείγματος σπέρματος
Μικρογονιμοποίηση (ICSI)
Εμβρυομεταφορά
ΩΟΘΗΚΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ
Η ωοθηκική διέγερση επιτυγχάνεται με την χορήγηση ορμονών σε ενέσιμη μορφή και βάσει πρωτοκόλου που εξατομικεύεται ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η παραγωγή περισσοτέρων του ενός ωαρίων, το οποίο είναι το σύνηθες στους φυσικούς κύκλους.
ΩΟΛΗΨΙΑ
Με υπερηχογραφική καθοδήγηση και υπό την επήρεια μέθης συλλέγονται τα ώριμα ωάρια, τα οποία ο εμβρυολόγος αξιολογεί άμεσα και τα προετοιμάζει για το επόμενο στάδιο, της μικρογονιμοποίησης.
ΜΙΚΡΟΓΟΝΙΜΟΠΟΊΗΣΗ (ICSI)
Κατά τη μικρογονιμοποίηση (Intra Cytoplasmic Sperm Injection - ICSI) ο εμβρυολόγος τοποθετεί, με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, το σπερματοζωάριο μέσα στο ωάριο για να γίνει η γονιμοποίηση. Για τη μέθοδο αυτή απαιτείται ένα μόνο κινητό σπερματοζωάριο ανά ωάριο.
ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ
Είναι η μεταφορά των γονιμοποιημένων και φυσιολογικά εξελισσόμενων ωαρίων στην κοιλότητα της μήτρας. Η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη, δεν απαιτεί μέθη και ολοκληρώνεται με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ωαρίων που προκειται να μεταφερθούν επιλέγεται από το ζευγάρι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας
(Ν 3305/2005 και ΦΕΚ 2589/29-9-2014) και καθορίζεται ως εξής :
Γυναίκες
Γυναίκες >35 ετών και
Γυναίκες 40 ετών 3 έμβρυα από δικά τους ωάρια
Γυναίκες >40 ετών 4 έμβρυα από δικά τους ωάρια
Στη δωρεά ωαρίων επιτρέπεται η μεταφορά 2 μόνο εμβρύων ανεξαρτήτως της ηλικίας της γυναίκας που θα μεταφερθούν