Loading...

ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολυάριθμες ορμονικές και ανοσολογικές αλλαγές στο δέρμα της εγκύου. Το θετικό είναι ότι αυτές οι δερματικές αλλαγές δεν φέρνουν σε κίνδυνο το έμβρυο ή τη μητέρα και συνήθως είναι παροδικές ,που σημαίνει πως αρχίζουν να βελτιώνονται ή να εξαφανίζονται σταδιακά μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση προ υπάρχουσας δερματοπάθειας τότε έχουμε είτε ύφεση είτε έξαρση της νόσου και είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή μόνο με την καθοδήγηση του γιατρού σας. Αναφέρουμε αναλυτικά τις κύριες δερματικές αλλαγές που απασχολούν τις εγκύους.

 

ΡΑΓΑΔΕΣ

Η πιο γνωστή και συνηθισμένη αλλοίωση του δέρματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι οι ραγάδες. Η κοιλιά της εγκύου μεγαλώνει κάθε μήνα παράλληλα με την ανάπτυξη της μήτρας και του εμβρύου, με αποτέλεσμα οι ιστοί της μεσαίας στιβάδας του δέρματος να διογκώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και να δημιουργείται τοπικά φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή ευθύνεται για τις κόκκινες ραβδώσεις που όταν περνάει ο καιρός γίνονται λευκές λόγω έλλειψης κολλαγόνου. Για να προλάβουμε το φαινόμενο αυτό ελέγχουμε το σωματικό μας βάρος με υγιεινή διατροφή και ενυδατώνουμε το δέρμα μας τακτικά. Για την αντιμετώπιση των  ραγάδων συστήνονται συνεδρίες με CO2 fractional laser σε συνδυασμό με μεσοθεραπείες  για θεαματικότερα αποτελέσματα. 

ΜΕΛΑΣΜΑ (ΠΑΝΑΔΕΣ)

Είναι μια εξίσου γνωστή δερματοπάθεια ειδικά στη χώρα μας, αφού είναι απότοκος της έκθεσης στο ηλιακό φως. Η εμφάνισή του συνδέεται με την κύηση, την λήψη αντισυλληπτικών ή μπορεί απλά να είναι ιδιοπαθής. Κατόπιν ερευνών αποδείχθηκε ότι το μέλασμα αναπτύσσεται σε περίπου 50-75% των εγκύων με σκούρα επιδερμίδα, κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης . Οι ορμόνες που ευθύνονται είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επειδή διεγείρουν την παραγωγή μελανινοκυττάρων στη βασική στιβάδα του δέρματος. Σε αυτή τη φάση κάνει την εμφάνιση της η μέλανα γραμμή (linea nigra) κάθετα στην κοιλιακή χώρα. Συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο (ζυγωματικά, άνω χείλος, μέτωπο, μύτη) για αυτό και χρησιμοποιείται συχνά ο όρος η μάσκα της εγκυμοσύνης. Συνήθως η υπερμελάγχρωση υποχωρεί σταδιακά μετά τον τοκετό, ενώ σπάνια επιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο δερματολόγος προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. 

ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΕΡΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Αποτελεί την συνηθέστερη δερματοπάθεια κατά την εγκυμοσύνη. Πρόκειται για ένα εξάνθημα που εμφανίζεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την έντονη κνίδωση (φαγούρα). Συνήθως ταλαιπωρεί αρκετά την έγκυο και σε καμία περίπτωση δεν απειλείται το έμβρυο ή η κύηση. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου συνιστάται η χρήση αντισταμινικών (αντιαλλεργικών) χαπιών για όσο διάστημα χρειαστεί καθώς και η χρήση τοπικά αντίστοιχων αλοιφών. Τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά μετά τον τοκετό. 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολυάριθμες θετικές αλλαγές στο δέρμα της εγκύου. Η πιο συνηθισμένη είναι η λεγόμενη λάμψη της εγκυμοσύνης (pregnancy glow) και είναι η χαρακτηριστική λάμψη που συναντάμε στο δέρμα των περισσοτέρων εγκύων. Η εξήγηση είναι απλή. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η παραγωγή ορμονών αυξάνεται κατά κόρον με πρωταγωνιστές τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Οι ορμόνες αυτές ενεργοποιούν τους αδένες του χορίου να παράγουν περισσότερα έλαια και έτσι η επιδερμίδα φαίνεται πιο σφριγηλή και ενυδατωμένη. Επίσης, παράγεται μεγαλύτερος όγκος αίματος για την ενίσχυση του πλακούντα και του εμβρύου. Η αύξηση αυτή είναι ορατή στα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου, κάνοντας το να φαίνεται υγιές, ξεκούραστο και νεανικό. 

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες  περιόδους στην ζωή των γυναικών, με πολλές αλλαγές στο σώμα και την διάθεση. Με σωστή επίβλεψη και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ιατρούς μπορεί να γίνει από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες της ζωής μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.dermatologists.gr